Sådan gemmer man en podcast som filer på sin computer

DR’s satsning på musikpodcasts i fremtiden betyder at kun de seneste otte udsendelser af DJ Brevets program vil ligge tilgængeligt på dr.dk, DR Lyd, Spotify og podcast-appserne. Jeg kan forstå beslutningen set fra et overordnet ønske om at spare penge, men det rammer et intertekstuelt og fællesskabsbaseret program som DJ Brevets program meget hårdt. Vi bygger uge efter uge et sprog og en begrebsramme op vi bruger når musikken hænges op på livets opslagstavle. Det bliver desværre en smule indforstået når de første 45+ kapitler mangler i bogen.

Derfor er der her beskrevet to enkle metoder til at downloade afsnittene af DJ Brevets program (og andre podcasts du evt. vil arkivere) efterhånden som de bliver udgivet.

Bemærk at denne løsning kun er fremadrettet idet bagkataloget af DJ Brevets program hos DR ikke vil være tilgængeligt længere.

METODE 1: Downloade programmerne løbende via en hjemmeside (podbean.com)

Hjemmesiden podbean.com indekserer podcasts og giver mulighed for at downloade de enkelte afsnit som filer. Det er ganske ligetil. Linket til DJ Brevets program på podbean.com er her: https://www.podbean.com/podcast-detail/u5n7q-217c8a/DJ-Brevets-program-Podcast

Du kan også finde de tidligere udsendelser af DJ Brevets brevkasse (2019-2021) på podbean.com:
https://www.podbean.com/podcast-detail/aecxx-e01bf/DJ-Brevets-brevkasse-Podcast

Det eneste du skal gøre at højreklikke på den grønne knap ‘download’ ud for det afsnit du vil downloade og trykke ‘gem som’ / ‘save as’. Filnavnet bliver desværre noget krims-krams, så du må navngive det manuelt.

METODE 2: Installere et program på din computer der løbende downloader programmerne for dig [Windows / Mac / Linux]

Denne metode kræver at du downloader og installeret programmet gPodder. Det er gratis og open source, ingen reklamer eller noget. gPodder gør kun en ting og det gør det godt.

 1. Download den version af gPodder der passer til dit styresystem fra https://gpodder.github.io/
 2. Installér gPodder på din computer
 3. Åbn gPodder
 4. Oppe i menuen i toppen skal du trykke ‘Subscriptions’ > ‘Add podcast via URL’
 5. Kopiér følgende adresse til podcast-feedet ved at trykke Cmd + C [Mac] eller Ctrl + C [Windows]:
  https://www.dr.dk/mu/feed/dj-brevets-program.xml?format=podcast
 6. I gPodder indsættes adressen ved at trykke på knappen ‘Paste’. I nogle tilfælde er det allerede indsat fordi gPodder automatisk finder indholdet fra din clipboard-holder.
 7. Afslut med at trykke ‘Add’.
 8. Derefter dukker der en liste med alle afsnit der er tilgængelige på nuværende tidspunkt op. Herefter kan du trykke download og programmet går i gang med at downloade alle markede afsnit.
 9. Når afsnittene er downloadet kommer der en grøn node ud for dem. Dobbeltklik på afsnittet for at åbne det i den standardafspiller der på din computer.
 10. (Ikke påkrævet) Du kan, hvis du vil, tilføje podcast-feedet for DJ Brevets brevkasse også. DJ Brevets brevkasse var et program Mixies og undertegnede sendte før vi begyndte at sende DJ Brevets program hos DR i 2021. Linket til podcast-feedet for DJ Brevets brevkasse er:
  https://pinecast.com/feed/dj-brevets-brevkasse

Når der kommer en ny udsendelse af DJ Brevets program skal du åbne gPodder igen, der vil foreslå at downloade den seneste udsendelse til dit lokale arkiv.

Sådan ser det ud når en podcast tilføjes til gPodder og afsnittene dukker op så du kan vælge hvilke du vil downloade. Eksemplet her er med feedet fra DJ Brevets brevkasse.

Hvis du vil finde de downloadede podcastfiler på din harddisk, eksempelvis for at kopiere dem over på din bærbare enhed, er det nemmeste at se i dit afspillerprogram hvor gPodder har gemt filen.

På Mac bliver filerne placeret i:
⁩~/Library⁩/⁨Application Support⁩/gPodder⁩/Downloads⁩/

Det er desværre ikke så let at ændre hvor gPodder gemmer filerne, men du kan evt. oprette en genvej til mappen på dit skrivebord så det er lettere at finde kommende filer.

Streaming er kortsigtet, energislugende og skaber magtesløse brugere

Som du ser er det ikke specielt svært at komme til at råde over sine digitale medier ved at gemme dem på sin egen enhed, og derved ikke risikere at de der udbyder dem beslutter sig for at fjerne dem. Som det nu er tilfældet med DJ Brevets program på Danmarks Radio. I mine øjne er det også urimeligt energislugende at enhver podcast eller sang skal sendes over telefonmaster og internet hver gang den skal afspilles.

Hvis du får – eller allerede har – smag for at bevæge dig mere offline i din digitale livsførelse, har jeg skrevet en guide til ældre Nokia-telefoner der kan købes for en slik og er glimrende og meget robuste multimedieenheder. Ingen obsolescence, mindre app-hængighed, masser af penge sparet (til de evindelige tvangsopdateringer på smartphones): DJ Brevet – Unsmartphone 1/3: Why

Der er frihed i at være snotforvirret, 2tally obsolete og insistere på misforstå alle de sociale skikke der følger med nye teknologier. Ses på chatten. Ses på txt-tv.

Skriv en kommentar